Nedostatak željeza tijekom djetinjstva može smanjiti zaštitni učinak cjepiva


Nedostatak željeza tijekom djetinjstva može smanjiti zaštitni učinak cjepiva

Rezultati dviju studija ukazuju da nedostatak željeza tijekom djetinjstva može smanjiti zaštitu koju pruža cijepljenje. Nedostatak željeza češći je u dojenčadi čije su majke bile anemične ili koja su imala nisku porođajnu težinu. Infekcije i krvavi proljevi također mogu pogoršati taj nedostatak.

U prvoj studiji je uočeno da je unatoč nekoliko cijepljenja, rizik od nedostatka zaštitnih antitijela protiv difterije, pneumokoka i drugih patogena u krvi, u  18-mjesečne djece bio dva puta veći kod anemične djece u odnosu na djecu koja nisu bila anemična.

U drugom istraživanju pokazalo se da djeca koja su bila cijepljena protiv ospica u dobi od devet mjeseci i također su dobivala željezo kao dodatak prehrani, razvila su snažniji imunološki odgovor u dva aspekta: ne samo da su imala više antitijela protiv uzročnika ospica u krvi u dobi od 12 mjeseci, nego su i njihova antitijela bila bolja u prepoznavanju patogena.

Smatra se, da se prevencijom anemije kod male djece dodavanjem željeza njihovoj prehrani, može poboljšati zaštita pružena cijepljenjem, što u konačnici može pomoći u sprječavanju mnogih smrtnih slučajeva zbog bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Izvor:
Frontiers in Immunology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.