Novi lijek poboljšava liječenje multiple skleroze u djece


Novi lijek poboljšava liječenje multiple skleroze u djece

Prvi lijek za liječenje djece s multiplom sklerozom znatno je nadmašio standardnu terapiju za liječenje multiple skleroze, ukazuje nova studija. Naime, u usporedbi s interferonom beta-1a, lijekom koji se obično koristi za usporavanje napredovanja degenerativnih bolesti živaca, lijek fingolimod je smanjio relaps bolesti kod djece s multiplom sklerozom, u dobi od 10 do 17 godina, za čak 82 posto.

Jednako tako, gotovo 86 posto djece na fingolimodu nije imalo recidiv bolesti nakon dvije godine liječenja, u usporedbi sa samo 39 posto djece koja su uzimala interferon beta-1a.

Smatra se da bi liječnici trebali razmotriti korištenje fingolimoda kao prve linije liječenja u liječenju multiple skleroze u djece.

Inače, na temelju rezultata ovog kliničkog ispitivanja, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je u svibnju ove godine odobrila upotrebu fingolimoda kod djece s multiplom sklerozom.

Smatra se da fingolimod liječi multiplu sklerozu potiskujući razinu limfocita u krvi, bijelih krvnih stanica koje potiču napad imunološkog sustava na živčane vlakna.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.