Obećavajući rezultati cjepiva za sprječavanje sekundarnog moždanog udara


Obećavajući rezultati cjepiva za sprječavanje sekundarnog moždanog udara

Poznato je da je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrti na svijetu, no može li se spriječiti ponovni moždani udar u preživjelih od moždanog udara te tako smanjiti ukupna smrtnost od njega. Prema rezultatima japanskog istraživanja provedenog na miševima, izgleda da može. Smatra se da se cjepivo za sprječavanje sekundarnog moždanog udara može koristiti uz već postojeće lijekove ili ih u potpunosti zamjeniti. Također, treba istaknuti da postojeće cjepivo ne samo da bi spriječilo drugi moždani udar, nego bi smanjilo i rizik od srčanog udara.

Inače, velik broj pacijenata koji su izloženi riziku od drugog moždanog udara ne uzimaju antitrombotike kako im je propisano, što ih izlaže većem riziku od drugog srčanog udara. Pomoću ovog cjepiva bi se mogao riješiti i taj problem, tako da im se cjepivo periodično daje.

Jednako tako, ne treba zaboraviti da dugotrajno uzimanje antitrombotika može povećati vjerojatnost od ozbiljnog krvarenja.

U ovom istraživanju je apliciranje cjepiva za sprječavanje sekundarnog moždanog udara miševima, spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka tijekom više od dva mjeseca. Valja spomenuti, da miševi kojima je bilo aplicirano cjepivo nisu imali povećani rizik od krvarenja ili autoimunog odgovora. Također, cjepivo je bilo učinkovito poput antitrombotika klopidogrela.

Procjenjuje se da bi u idućih 5 do 10 godina trebala započeti klinička ispitivanja koja bi utvrdila učinkovitost cjepiva na ljudima.

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.