Obećavajući rezultati nove terapije za multiplu sklerozu


Obećavajući rezultati nove terapije za multiplu sklerozu

Eksperimentalna terapija protutijelima za multiplu sklerozu može smanjiti pogoršanje simptoma multiple skleroze za pola, u usporedbi sa standardnim liječenjem, pokazalo je novo kliničko ispitivanje.

Lijek, nazvan ublituksimab, bio je uspješniji od standardne terapije za multiplu sklerozu u smanjenju recidiva kod pacijenata – razdoblja novih simptoma ili pogoršanja postojećih simptoma. Također se pokazao uspješnijim u sprječavanju područja upalnih oštećenja u mozgu.

Ublituksimab se ubraja u skupinu lijekova zvanih anti-CD20 monoklonska protutijela - laboratorijski stvorena protutijela koja ciljaju specifične stanice imunološkog sustava koje pokreću proces multiple skleroze. Ublituksimab se daje putem infuzije koja obično traje jedan sat.

Multipla skleroza je neurološki poremećaj koji se obično javlja između 20. i 40. godine života. Uzrokuje ga pogrešan napad imunološkog sustava na vlastiti tjelesni mijelin — zaštitni omotač oko živčanih vlakana u kralježnici i mozgu. Ovisno o tome gdje je oštećenje nastalo, simptomi uključuju probleme s vidom, slabost mišića, obamrlost i poteškoće s ravnotežom i koordinacijom.

Većina ljudi s multiplom sklerozom ima relapsno-remitentni oblik, gdje simptomi bukte neko vrijeme, a zatim popuštaju. Tijekom vremena bolest postaje stabilnije progresivna. Čini se da stanice imunološkog sustava zvane B stanice imaju posebno ključnu ulogu u pokretanju multiple skleroze. 

Valja spomenuti, da postoje mnogi lijekovi odobreni za liječenje multiple skleroze, no neke nedavne studije pokazuju da pacijenti dugoročno bolje prolaze kada primaju "visoko učinkovite" lijekove - koji uključuju anti-CD20 protutijela - u odnosu na starije lijekove s umjerenijim učincima.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.