Oboljeli od astme i KOPB-a izloženi većem riziku od ozbiljnih komplikacija COVID-19


Oboljeli od astme i KOPB-a izloženi većem riziku od ozbiljnih komplikacija COVID-19

Oboljeli od astme i drugih bolesti pluća poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) izloženi su povećanom riziku od ozbiljnih komplikacija COVID-19, upozoravaju američki stručnjaci iz American Lung Association.

COVID-19 ugrožava svačije zdravlje, no osobe koje imaju neku bolest pluća ili su imunokompromitirane, osjetljivije su na utjecaje novog koronavirusa.

COVID-19 može uzrokovati infekciju sličnu upali pluća, sa simptoma koji variraju od blagih ili odsutnih, do opasnih po život.

Prema mišljenju stručnjaka, ključno je za osobe s kroničnim plućnim bolestima poput astme ili KOPB-a da uzimaju svoje lijekove redovito te da obavijeste svojeg liječnika o bilo kakvim simptomima ili promjenama svojeg zdravlja.

Također, smatra se da sve osobe s plućnom bolesti, uključujući i one s rakom pluća, trebaju poduzeti sve mjere kako bi izbjegle zarazu novim koronavirusom.

Jednako tako, treba istaknuti da su i osobe koje puše cigarete ili e-cigarete, izložene povećanom riziku od ozbiljnih komplikacija COVID-19, obzirom da je pušenje povezano s upalom pluća i slabijom imunološkom funkcijom u dišnim putevima.

Izvor:
American Lung Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.