Osobe koje uzimaju metotreksat imaju slabiji imunološki odgovor na cjepivo protiv COVID-19


Osobe koje uzimaju metotreksat imaju slabiji imunološki odgovor na cjepivo protiv COVID-19

Jedna četvrtina ljudi koji uzimaju lijek metotreksat za uobičajene poremećaje imunološkog sustava - od reumatoidnog artritisa do multiple skleroze - postiže slabiji imunološki odgovor na cjepivo protiv COVID-19, ukazuje novo istraživanje.

Ovo istraživanje posebno se bavilo reakcijama pacijenata na cjepivo Pfizer-BioNTech mRNA COVID-19, koje su mjerili promatrajući antitijela koja su proizvedena cjepivom kod svakog pacijenta. Jednom ubrizgani u tijelo, sastojci cjepiva trebali bi potaknuti proizvodnju antitijela, imunoloških proteina koji se posebno stapaju na ovaj virusni ciljni protein, onemogućavajući ga i označavajući ga za uklanjanje iz tijela.

Slabiji odgovor antitijela u bolesnika koji uzimaju metotreksat ne mora nužno značiti da ti pacijenti nisu zaštićeni od COVID-19, ističu znanstvenici.

Prema mišljenju znanstvenika, pacijenti ne bi trebali biti zabrinuti zbog rezultata ove studije jer većina pacijenata s poremećajima imunološkog sustava dobro reagira na mRNA cjepiva. Također je moguće da metotreksat odgađa, umjesto da sprječava, adekvatan imunološki odgovor protiv COVID-19. 

Izvor:
Annals of the Rheumatic Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.