Pet ključnih koraka za sprečavanje moždanog udara


Pet ključnih koraka za sprečavanje moždanog udara

Jedina dobra stvar koja se može reći za većinu moždanih udara je da se mogu izbjegnuti. Naime, do 80 posto moždanih udara mogu se spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika i držanjem pod kontrolom čimbenika rizika za moždani udar, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjak ovo je pet ključnih koraka za sprečavanje moždanog udara:

  • Prestanite pušiti - Studije ukazuju da na svakih pet cigareta koje osoba popuši svaki dan, rizik od moždanog udara poraste za 12 posto. Većini ljudi poznato je da pušenje uzrokuje rak pluća, no nisu svjesni da ono također oštećuje mozak i krvne žile.
  • Budite aktivni - Aktivnije osobe imaju 25 do 30 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje nisu aktivne. Dokazano je da tjelesna aktivnost snižava razinu kolesterola, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i snižava krvni tlak.
  • Držite krvni tlak pod kontrolomVisok krvni tlak ili hipertenzija, vodeći je uzrok moždanih udara. Pušenje, dijabetes, pretilost, povišeni kolesterol i nezdrav način prehrane mogu djelovati na povišenje krvnog tlaka.
  • Jedite zdravo - Poznato je da zdrava prehrana poput mediteranske prehrane koju karakterizira konzumacija većih količina voća, povrća, mliječnih proizvoda s manje masnoća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, smanjuje rizik od moždanog udara.
  • Krenite rano - Smatra se da se sa usvajanjem zdravih životnih navika treba krenuti u što mlađoj životnoj dobi. Naime, treba imati na umu, da se 10 do 15 posto moždanih udara dešava u osoba u dobi od 50 ili manje godina. Nedavna istraživanja pokazuju da isti čimbenici koji uzrokuju moždane udare kod starijih odraslih osoba - poput visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, pretilosti i dijabetesa - uzrokuju moždane udare i u mlađih odraslih osoba.

Izvor:
American Heart Association News

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.