Pomoću testa krvi mogla bi se dijagnosticirati rana multipla skleroza


Pomoću testa krvi mogla bi se dijagnosticirati rana multipla skleroza

Rani marker multiple skleroze mogao bi pomoći liječnicima da otkriju tko će na kraju postati žrtva degenerativne bolesti živaca, ukazuje nova studija. Naime, u 1 od 10 slučajeva multiple skleroze, tijelo počinje proizvoditi poseban skup antitijela u krvi godinama prije nego što se simptomi počnu pojavljivati.

Spomenuti uzorak antitijela bio je 100% prediktiivan za dijagnozu multiple skleroze. Svaki pacijent koji je nosio ovaj set antitijela razvio je multiplu sklerozu.

Prema mišljenju stručnjaka, ta bi antitijela jednog dana mogla predstavljati temelj jednostavnog testa krvi za otkrivanje multiple skleroze. Jednako tako, smatra se, da ovakav dijagnostički rezultat čini takvu ranu intervenciju vjerojatnijom, dajući pacijentima nadu u bolji život.

Multipla skleroza se javlja kada vlastiti imunološki sustav tijela napada središnji živčani sustav, oštećujući zaštitni omotač oko živčanih vlakana koji se naziva mijelin. To ometa signale do i od mozga, uzrokujući razne simptome koji ometaju osjetila i utječu na sposobnost kretanja. Vjeruje se da je autoimuna bolest poput multiple skleroze djelomično posljedica rijetkih imunoloških reakcija na uobičajene infekcije.

Izvor:
Nature Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.