Povijest spontanog pobačaja povezana s rizikom od gestacijskog dijabetesa


Povijest spontanog pobačaja povezana s rizikom od gestacijskog dijabetesa

Povijest spontanog pobačaja povezana je s povećanim rizikom za gestacijski dijabetes u sljedećim trudnoćama, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 102.259 trudnica.

Valja istaknuti, da nije uočena povezanost između povijesti induciranog pobačaja i gestacijskog dijabetesa.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati upućuju na to da bi trudnice s poviješću spontanog pobačaja, osobito one s ponovljenim spontanim pobačajem, trebale obratiti posebnu pozornost na praćenje razine glukoze u krvi i provođenje rane prevencije i intervencije za gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes jedna je od najčešćih i najvažnijih komplikacija trudnoće, koja se javlja u 7 do 25 posto svih klinički priznatih trudnoća diljem svijeta. Visoka prevalencija gestacijskog dijabetesa izazva značajnu zabrinutost jer je povezana ne samo s štetnim perinatalnih ishoda, nego i s povećanim dugoročnim kardiovaskularnim i metaboličkim zdravstvenim rizcima kod majki i njihovih potomaka. Stoga je ključno identificirati trudnice koje su pod visokim rizikom od gestacijskog dijabetesa te provesti rano praćenje i intervenciju.

Pobačaj, koji se može dogoditi spontano ili namjerno, uobičajen je u cijelom svijetu. Procjenjuje se da do 30 posto svih trudnoća završi spontanim pobačaje, a više od 43 milijuna elektivnih pobačaja dogodi se godišnje diljem svijeta. Inače, prethodne studije pokazale su da je spontani pobačaj, posebno rekurentni spontani pobačaj, povezan s kasnijim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i venske tromboembolije kod majke, a žene s anamnezom induciranog pobačaja imaju veći rizik od razvoja metaboličkih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kasnije u životu.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.