Prijevremeni porod povezan s povećanim rizikom od astme ili KOPB-a u odrasloj dobi


Prijevremeni porod povezan s povećanim rizikom od astme ili KOPB-a u odrasloj dobi

Problemi s disanjem među najčešćim su problemima koje prijevremeno rođena djeca imaju nakon rođenja. Nova studija na više od 2,6 milijuna ljudi iz Finske i Norveške pokazuje da se takvi problemi mogu protezati barem do srednje dobi. Studija je pokazala da prijevremeno rođena djeca imaju veću vjerojatnost da će u odrasloj dobi imati astmu ili kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).

Porođaji prije 37. tjedna trudnoće računaju se kao prijevremeni porod. Najveći rizik za astmu ili KOPB bio je kod osoba koje su rođene izrazito prerano, prije gestacijske dobi od 28 tjedana. Njihov rizik bio je oko 3 puta veći u usporedbi s osobama rođenima u terminu u gestacijskoj dobi od 39. do 41. tjedna.

Rizik se postupno smanjivao kako se gestacijska dob povećavala, ali osobe koje su rođene blizu termina, u gestacijskoj dobi od 37-38 tjedana, još uvijek su imale blago povećan rizik u usporedbi s punim terminom.

Međutim, rizik je bio do 8 puta veći za osobe koje su imali bronhopulmonalnu displaziju u djetinjstvu. Bronhopulmonalna displazija je kronična plućna bolest uobičajena kod najmanje nedonoščadi.

Prijevremeni porod utječe na zdravlje pluća na mnogo načina, a ranije studije su utvrdile da je prijevremeni porod čimbenik rizika za zdravlje pluća u djetinjstvu. Trenutna studija pokazuje da se rizik proteže barem do srednjih godina.

Izvor:
European Respiratory Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.