Home / Centri A-Z / Astma

Astma

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Astma

Što je astma?

Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti koje zahvaćaju pluća. Najčešći simptomi su suhi kašalj, piskanje u prsima, pritisak u prsima i osjećaj nedostatka zraka. Tegobe mogu varirati od blagih do teških. Astma se najčešće ne može trajno izliječiti, ali se primjerenim liječenjem može postići djelomičan ili potpuni nestanak simptoma. Simptomi nastaju uslijed otežanog protoka zraka kroz pluća. Do toga dolazi zbog sužavanja dišnih putova odnosno bronhokonstrikcije.

Povezano s astmom

Astma se može pogoršati naglo, i u roku od nekoliko minuta dovesti do teškog dišnog zatajenja, pa i smrti. Najčešće je riječ o neredovitom, slabom ili nikakvom uzimanju protuupalne terapije, što ne odražava ništa drugo nego nepoznavanje prirode bolesti, ili negativizam prema stvarnosti. Osobito su u riziku oni bolesnici koji imaju razmjerno duge faze mira, prestanu uzimati protuupalnu terapiju, i onda, u jednom času dožive masivnu ekspoziciju alergenu i pri tome reagiraju teškom bronhoopstrukcijom – suženjem bronha i lučenjem guste bistre sluzi koja može ugušiti bolesnika bez izgleda da mu se efikasno pomogne.

Astma je najčešća kronična dječja bolest čija prevalencija, prema izvornim domaćim podatcima (dobivenim istim metodama probira kao i u drugim zemljama svijeta) među školskom djecom u Hrvatskoj iznosi oko 5-7,5%, što znači prisutnost astme u (barem) oko 50.000 hrvatske djece. U stvarnosti se, iz razloga koji ne ulaze u okvir ovog teksta, kroničnom temeljnom terapijom liječi tek nekih 10-ak tisuća djece, od čega, po mojoj procjeni, oko polovica temeljnom terapijom inhalacijskim kortikosteroidima, a druga polovica peroralnim lijekom montelukastom.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje