Promjene u sluzi crijeva povezane s poremećajima mozga


Promjene u sluzi crijeva povezane s poremećajima  mozga

Sluz je prva linija obrane od loših bakterija u našem crijevu te predstavlja kritični zaštitni sloj koji pomaže u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crijevu. No, može li ona biti i dio naše obrane od bolesti mozga?

Analiza 113 studija pokazala je da osobe s autizomom, Parkinsonovom bolesti, Alzheimerovom bolesti i multiplom sklerozom imaju različite vrste bakterija u sluznici crijeva u usporedbi sa zdravim ljudima, te različite količine dobrih i loših bakterija.

Smatra se da jaka disfunkcija crijeva može pogoršati simptome moždanih poremećaja, te značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata i njihovih obitelji.

Inače, izgled sluzi u crijevima ovisi o tome gdje se nalazi u gastrointestinalnom traktu, u tankom crijevu sluz je poroznija pa se hranjive tvari iz hrane lakše apsorbiraju, dok je u debelom crijevu sluz gusta i trebala bi biti neprobojna za bakterije.

Također, treba istaknuti da sluz crijeva sadrži peptide koji ubijaju bakterije, posebno u tankom crijevu. Jednako tako, sluz može biti i izvor energije, te može služiti kao hrana za neke crijevne bakterije.

Izvor:
Frontiers in Cellular and Infection Microbiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.