Razine hormona štitnjače majke tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj problema u ponašanju djece


Razine hormona štitnjače majke tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj problema u ponašanju djece

Izgleda da se pomoću razine hormona štitnjače majke tijekom trudnoće mogu predvidjeti emocionalni problemi i problemi u ponašanju dječaka predškolske dobi, ukazuje nova studija.

Pokazalo se da dječaci rođeni od majki s visokim razinama hormona štitnjače tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da će biti povučeni, te da će imati problema u ponašanju i biti tjeskobni ili depresivni. Dok su umjerene i niske razine hormona štitnjače majke povezane s agresivnim ponašanjem dječaka predškolske dobi.

Inače, hormoni štitnjače ključni su za normalan razvoj djetetova mozga i živčanog sustava. Tijekom prvog tromjesečja - prva tri mjeseca trudnoće - dijete ovisi o opskrbi majke hormonom štitnjače, koji dolazi kroz posteljicu. Razine hormona štitnjače majke, uključujući TSH i FT4, dinamički se mijenjaju tijekom trudnoće, a visoke i niske razine hormona štitnjače majke mogu utjecati na razvoj ponašanja djece.

Smatra se da ovi rezultati naglašavaju važnost pažljivog praćenja i upravljanja funkcijom štitnjače majke tijekom trudnoće. Jednako tako, ovo istraživanje predstavlja novu perspektivu u ranoj intervenciji dječjih emocionalnih problema i problema u ponašanju.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.