Redovita tjelovježba ključna za borbu protiv visokog krvnog tlaka


Redovita tjelovježba ključna za borbu protiv visokog krvnog tlaka

Hipertenzija (visoki krvni tlak) značajan je čimbenik rizika za potencijalno fatalne bolesti, a kontrola nje može smanjiti rizik od smrti i drugih dugoročnih komplikacija. Novo istraživanje pokazalo je da redovita tjelesna aktivnost može pomoći u borbi protiv hipertenzije čak i u područjima gdje su visoke razine zagađenja zraka.

Naime, prethodna istraživanja pokazala su da zagađenje zraka povećava rizik od hipertenzije. Također, pokazala su da kada neka osoba vježba, stopa ventilacije raste, što bi značilo da postoji povećani unos onečišćujućih tvari u zraku koje mogu pogoršati štetne zdravstvene učinke uzrokovane onečišćenjem zraka. Nadalje, neka su istraživanja istakla da vježbanje na onečišćenim područjima može nadjačati njegove koristi.

Rezultati ove studije naglašavaju da redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, bez obzira na razinu zagađenja. To znači da ljudi koji više vježbaju u zagađenim područjima još uvijek imaju niži rizik od hipertenzije. 

Inače, visoki krvni tlak je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularnu bolest, koja uključuje srčani udar, zatajivanje srca, moždani udar i aneurizmu.

Valja spomenuti, da hipertenzija pogađa više od milijardu odraslih diljem svijeta, a povišeni sistolički krvni tlak bio je u 2016. godini odgovoran za oko 10,5 milijuna smrtnih slučajeva.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.