Terapija matičnim stanicama ublažava artritis koljena


Terapija matičnim stanicama ublažava artritis koljena

Novo istraživanje je pokazalo da čak samo jedna injekcija matičnih stanica u koljeno može smanjiti bol i upalu kod osoba koje pate od artritisa koljena. Također, treba istaknuti da je većina pacijenata koji su prethodno imali dogovorenu ugradnju endoproteze koljena, odustala od kirurškog zahvata nakon aplikacije matičnih stanica.

Inače, osteoartritis je najčešća mišićno-koštana bolest u odraslih osoba koja često zahvaća zglob koljena za koju je karakteristična intenzivna bol i upala. U slučajevima uznapredovale artroze koljena, kod koje je došlo do potpunog oštećenja hrskavice svih dijelova koljena, potrebno je učiniti zamjenu zglobnih ploha koljena, odnosno ugraditi endoprotezu koljena.

U istraživanju je sudjelovalo 18 muškaraca i žena iz Francuske i Njemačke u dobi od 50 do 75 godina koji su imali uznapredovali osteoartritis koljena.

Pokazalo se da aplikacija samo jedne niske doze vlastitih matičnih stanica izravno u koljeno, može ublažiti bol, te poboljšati funkcioniranje i pokretljivost koljenskog zgloba.

Smatra se da su spomenuti rezultati vrlo ohrabrujući te da bi trebalo napraviti dodatna istraživanja u kojima bi sudjelovao veći broj pacijenata.

Izvor:
STEM CELLS Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.