Što je potpuna zamjena zgloba?


Što je potpuna zamjena zgloba?

Kada lijekovi, fizikalna terapija i druge konzervativne metode liječenja više ne ublažavaju bol, s vašim ortopedskim kirurgom odlučit ćete je li stupanj boli, pogoršanja i gubitka pokretljivosti dovoljno ozbiljan da vas kvalificira kao kandidata za potpunu zamjenu zgloba.

Tijekom operacije potpune zamjene zgloba, istrošene površine zgloba se uklanjaju i mijenjaju s implantatima koji se nazivaju proteze.

Današnji zahvati potpune zamjene zgloba rezultat su više od 40 godina istraživanja, naprednog dizajna i materijala te rafiniranih kirurških tehnika. Procjenjuje se da se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine obavlja preko 660.000 potpunih zamjena koljena i 330.000 potpunih zamjena kuka.

Sljedeće slike prikazuju anatomiju zdravog zgloba i artritičnog zgloba, kao i postavljanje implantata unutar tijela.

zdravo-koljeno-1ndn

Koljeno je najveći zglob u tijelu. Obično ga nazivaju zglobom u obliku šarki jer omogućuje da se koljeno savije i ispruži. Dok se zglobovi u obliku šarki mogu samo savijati i ispravljati, koljeno ima dodatnu sposobnost rotacije (okretanja) i translacije (klizanja).

Koljeni zglob tvore goljenična kost (tibija), natkoljenična kost (femur) i iver (patela). Zglob je obavijen sinovijalnom tekućinom za podmazivanje zgloba. Kraj svake kosti prekriven je slojem hrskavice, koji oblaže i štiti kost, a istovremeno omogućuje neometano pomicanje. Ako je oštećena, hrskavica se ne može obnoviti.

artritično-koljeno-1ndn2

Operacija zamjene koljena uklanja istrošena i artritična područja koljena i zamjenjuje ta područja metalnim i plastičnim implantatima.

Nakon oporavka, mnogi pacijenti koji su dobili zamjenski zglob osjećaju smanjenju bol i mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

zdravi-kuk-1ndn1

Zglob je mjesto gdje se sastaje više kosti koje vam zajedničkim radom omogućuju da obavljate svakodnevne zadatke poput sjedenja, penjanja stepenicama, hodanja bez nelagode, itd. Zglob kuka opisuje se kao "kuglasti zglob" zato što izgleda kao kugla (glava bedrene kosti) koja tijesno pristaje u udubljenje nalik čašici (acetabulum). Kuglasti dio (glava bedrene kosti) nalazi se na vrhu bedrene kosti (femura), a čašica (acetabulum) je dio zdjelice. Područje na kojem se kosti sastaju obloženo je glatkim, ali čvrstim tkivom koje zovemo hrskavicom, a koje zglobu omogućuje glatko kretanje.

Kako bolest kuka napreduje, kosti se počinju trljati jedna o drugu pa nastaje hrapava nepravilno oblikovana površina, koja ponekad rezultira kontaktom između kostiju, zbog čega nastaju bol i ukočenost.

artritični-kuk-1ndn2

Operacijom zamjene kuka odstranjuju se istrošena i artritična područja zgloba kuka te se zamjenjuju implantatom koji pomaže obnoviti glatku površinu zgloba.

Zadnja izmjena: 10.08.2020.