Što je osteoartritis?


Što je osteoartritis?

Hodanje, trčanje, klečanje, skakanje - život se sastoji od pokreta, slobode da radimo sve što želimo i koristimo svaku mogućnost koju život pruža.

Nažalost, možemo razviti probleme u kukovima i koljenima koji mogu ograničiti naše kretanje. Slojevi hrskavice mogu se oštetiti i istrošiti, što dovodi trljanja kostiju jedna o drugu. Degeneracija zglobne hrskavice i promjene u koštanom i potpornom tkivu mogu dovesti do boli, krutosti i gubitka pokreta u zglobu. Ovo stanje poznato je kao osteoartritis.

Od osteoartritisa obolijevaju osobe svih dobnih skupina, a bilo tko može osjetiti nelagodu i bol povezanu s ovim oboljenjem. Iako osteoartritis može zahvatiti sve zglobove, bolniji je u zglobovima koji nose težinu - poput kukova i koljena. Također, valja spomenuti da je osteoartritis najčešći oblik artritisa.

Blagi stadij osteoartritisa

Bol i nelagoda kod blage bolnosti zgloba može biti nešto s čime ste naučili svakodnevno živjeti. Na primjer, hodanje je podnošljivo, ali može biti povezano s nelagodom. Ako osjećate blagu do osrednju bol zbog osteoartritisa, liječnik vam može prepisati lijekove za ublažavanje boli koji se ne izdaju na recept. Vaš liječnik može preporučiti skupinu lijekova koji se nazivaju nesteroidni protuupalni lijekovi (NSPUL). Neki od ovih lijekova dostupni su na recept. Međutim, ipak ih treba uzimati s oprezom. Prije nego što uzmete neki od ovih lijekova za ublažavanje osteoartritisa, obratite se svom liječniku.

NSPUL koji se izdaju na recept mogu također igrati važnu ulogu kod liječenja osteoartritisa. Liječnici mogu propisati NSPUL pacijentima koji imaju i bol i upalu. Iako NSPUL mogu smanjiti simptome, oni ne mijenjaju osnovno stanje bolesti.

Umjereni stadij osteoartritisa

Kako vaš osteoarthritis napreduje, liječnik vam može preporučiti promjenu fizičkih aktivnosti kako bi se smanjila bol i upala u vašim zglobovima. Možda ćete morati smanjiti razinu aktivnosti ili pronaći druge načine izvođenja svakodnevnih aktivnosti koje su manje stresne za vaše zglobove. Možete otkriti da lijekovi pomažu u kontroli boli i smanjuju upalu.

Fizikalna terapija pomaže u smanjenju simptoma umjerenog osteoartritisa i povećava pokretljivost. Fizikalna terapija obično uključuje program vježbanja, za koji ispitivanja pokazuju da može poboljšati aerobni kapacitet i ublažiti depresiju i anksioznost među oboljelima od osteoartritisa.

Pretilost pogoršava simptome osteoartritisa. Vaš liječnik može preporučiti mršavljenje kao način da se oslobodite dijela opterećenja na zglobovima i smanjite bol i upalu.

Vaš liječnik također može predložiti lijekove koji se izdaju na recept, injekcije s kortizonom ili hijaluronskom kiselinom (HK) u koljeno, kako bi se ublažili simptomi vašeg napredujućeg osteoartritisa.

Uznapredovali stadij osteoartritisa

U svom uznapredovalom stadiju, osteoartritis ozbiljno utječe na vašu pokretnost. Na primjer, možda ćete trebati uzimati jače lijekove protiv bolova, drastično smanjiti razinu aktivnosti, a možda i koristiti invalidska kolica ili hodalicu. Kada više ne možete kontrolirati bol nekirurškim liječenjem ili se nositi s gubitkom pokretljivosti uzrokovanim teškim osteoartritisom, operacija može pružiti olakšanje. Ispod su dvije najčešće kirurške intervencije koje se preporučuju oboljelima od osteoartritisa. S liječnikom možete detaljnije razmotriti svoje kirurške opcije.

Zadnja izmjena: 10.08.2020.