Terapija progesteronom može poboljšati kliničke ishode kod muškaraca s COVID-19


Terapija progesteronom može poboljšati kliničke ishode kod muškaraca s COVID-19

Izgleda da bi terapija progesteronom mogla poboljšati kliničke ishode u određenih muškaraca hospitaliziranih zbog COVID-19, ukazuje nova studija. Inače, studija je potaknuta višestrukim izvješćima da su muškarci izloženi većem riziku od smrti i teške bolesti uslijed COVID-19 nego žene.

Jednako tako, neke prethodne studije ukazale su da žene u premenopauzi, koje općenito imaju višu razinu progesterona, imaju manje ozbiljan COVID-19 od žena u postmenopauzi, koje imaju niže razine progesterona.

Također, neka istraživanja su ukazala da progesteron ima određena protuupalna svojstva, što znači da bi progesteron mogao biti koristan za ublažavanje ponekad fatalnog imunološkog odgovora, poznatog kao "citokinska oluja", koji može pogoršati oštećenje pluća i napasti druge organe kod pacijenata s COVID-19.

Prema mišljenju stručnjaka, progesteron u dozi od 100 mg, primjenjen subkutano dva puta dnevno, može uz standardnu terapiju predstavljati siguran i učinkovit pristup liječenju hipoksemičnih muškaraca s umjerenim do teškim COVID-19.

Izvor:
CHEST

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.