Trudnoća povećava rizik od simptomatskih bubrežnih kamenaca


Trudnoća povećava rizik od simptomatskih bubrežnih kamenaca

Iako se već odavno zna da se tijekom trudnoće događa nekoliko fizioloških i anatomskih promjena koje mogu pridonijeti stvaranju kamenaca u bubrezima, nedostajali su dokazi o toj povezanosti. No, sada je novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s Mayo Clinic pokazalo da trudnoća povećava rizik od pojave simptoma bubrežnih kamenaca po prvi put.

Uočeno je da je vrhunac rizika blizu poroda, a zatim se smanjuje godinu dana nakon poroda, iako je umjeren rizik od razvoja bubrežnih kamenaca prisutan i godinu dana nakon poroda.

Pretpostavljalo se da će rizik od bubrežnih kamenaca biti velik tijekom trudnoće, no iznenađenje je, da je rizik ostao velik i do godinu dana nakon poroda.

Bubrežni kamenci u trudnoći, iako neuobičajeni, mogu uzrokovati značajne komplikacije, od preeklampsije i infekcija mokraćnog sustava do prijevremenog poroda i gubitka trudnoće.

Smatra se da kompresija uretera i opuštanje uretera tijekom trudnoće zbog povišenog hormona progesterona mogu uzrokovati zastoj mokraće u tijelu. Uz to, pojačano izlučivanje kalcija u urinu i povišeni pH urina tijekom trudnoće mogu dovesti do stvaranja kamenaca kalcijevog fosfata.

Stoga, svijest o većem riziku od bubrežnih kamenaca tijekom trudnoće i postpartalnog razdoblja može pomoći pružateljima zdravstvenih usluga da ponude dijagnostičke i preventivne strategije za žene.

Izvor:
American Journal of Kidney Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.