Ultraprerađena hrana povezana s porastom rizika od predijabetesa
Rezultati nove studije pokazuju da porast unosa ultraprerađene hrane kod mladih odraslih osoba s anamnezom prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti naglo povećava rizik od predijabetesa i čimbenika rizika povezanih s kasnijim razvojem dijabetesa tipa 2.
Predijabetes je postao značajan javnozdravstveni problem među mladim odraslim osobama, jer ovo kliničko stanje može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 s ranim početkom. Dijabetes tipa 2 poznati je faktor rizika za mnoge kronične bolesti i preranu smrtnost.
Pretilost je glavni faktor rizika za predijabetes i dijabetes tipa 2. Nezdravi čimbenici načina života, uključujući nezdravu prehranu i tjelesnu neaktivnost, smatraju se glavnim promjenjivim čimbenicima rizika za sve ove metaboličke bolesti.
Ultraprerađena hrana, uključujući bezalkoholna pića, pakirane grickalice, margarin i kobasice, kalorično je bogata hrana koja sadrži velike količine soli, šećera i nezdravih masti, kao i male količine dijetalnih vlakana i esencijalnih hranjivih tvari.
U ovoj studiji je povećanje unosa ultraprerađene hrane bilo je povezano sa značajnim porastom inzulinske rezistencije i pozitivnom, iako neznačajnom, korelacijom s većim indeksom tjelesne mase (ITM), postotkom tjelesne masti i masom masti.
Smatra se, da ova studija ističe štetan utjecaj unosa ultraprerađene hrane na razvoj predijabetesa i na metaboličke čimbenike rizika koji mogu doprinijeti budućem dijabetesu tipa 2, među mladim odraslim osobama s anamnezom prekomjerne težine ili pretilosti.
Izvor:
Nutrition and Metabolism