Ultraprerađene namirnice povećavaju izglede za drugi srčani ili moždani udar


Ultraprerađene namirnice povećavaju izglede za drugi srčani ili moždani udar

Ako ste imali srčani udar (infarkt miokarda) ili moždani udar, možda biste trebali izbjegavati ultraprerađene namirnice, sugerira novo istraživanje. Naime, pokazalo se da visok unos takve hrane značajno povećava rizik od novog srčanog ili moždanog udara, za kojeg je vjerojatnije da će biti smrtonosan. 

Ultraprerađene namirnice napravljene su djelomično ili u cijelosti od tvari koje se ne koriste rutinski kod kuhanja - kao što su hidrolizirani proteini, maltodekstrini i hidrogenirane masti - i sadrže aditive kao što su boje, konzervansi, antioksidansi, pojačivači okusa i zaslađivači.

Valja istaknuti, da su ultraprerađene namirnice, namirnice kojima su oduzete hranjive tvar, bez ikakve korisne vrijednosti.

Primjeri ultraprerađenih namirnica uključuju slatka i gazirana pića, gotova jela koja sadrže aditive za hranu, namaze, tvrde suhe kekse, žitarice za doručak, krekere, pa čak i voćni jogurt.

Ultraprerađene namirnice uzrokuje bolesti poput srčane bolesti, dijabetesa, hipertenzije i bubrežne bolesti.

Izvor:
European Heart Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.