Uzimanje vitamina D povezano s dužim životom bez demencije


Uzimanje vitamina D povezano s dužim životom bez demencije

Rezultati nove studije pokazali su da je uzimanje dodataka vitamina D povezano s duljim životom bez demencije. Jednako tako, pronašlo se 40 posto manje slučajeva demencije kod osoba koje su uzimale dodatke prehrani.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati upućuju na to da bi ranija suplementacija mogla biti osobito korisna, prije početka kognitivnog pada.

Valja spomenuti, da su pozitivni učinci uzimanja vitamina D bili znatno veći kod žena, u usporedbi s muškarcima. Učinci vitamina D također su bili značajno veći kod ljudi koji nisu nosioci gena APOEe4, za koji se zna da predstavlja veći rizik za Alzheimerovu demenciju.

Prethodno istraživanje pokazalo je da su niske razine vitamina D povezane s većim rizikom od demencije. Vitamin D je uključen u čišćenje amiloida u mozgu, čije je nakupljanje jedno od obilježja Alzheimerove bolesti. Studije su također otkrile da vitamin D može pomoći u zaštiti mozga od nakupljanja tau proteina, drugog proteina uključenog u razvoj demencije.

Sprječavanje demencije ili čak odgađanje njezina početka od vitalne je važnosti s obzirom na sve veći broj oboljelih. Poveznica s vitaminom D u ovoj studiji sugerira da bi uzimanje dodataka vitamina D moglo biti korisno u sprječavanju ili odgađanju demencije.

Izvor:
Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.