Velike promjene razine šećera u krvi u bolesnika s dijabetesom tipa 2 povezane s većim rizikom od srčane bolesti


Velike promjene razine šećera u krvi u bolesnika s dijabetesom tipa 2 povezane s većim rizikom od srčane bolesti

U bolesnika s dijabetesom tipa 2, velike promjene razine šećera u krvi između dvije posjete liječniku, povezane su s povećanim rizikom od razvoja srčane bolesti, pokazala je nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 29.000 bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Inače, American Diabetes Association preporučuje odraslima s dijabetesom da imaju ciljanu razinu HbA1c, ispod 7 posto, kako bi se smanjio rizik od komplikacija dijabetesa, poput srčane bolesti. Međutim, studije, uključujući i ovu, pokazale su da velike promjene razine šećera u krvi mogu biti bolji prediktor komplikacija dijabetesa od očitanja HbA1c kod bilo koje posjete liječniku.

Valja istaknuti, da su istraživanja pokazala da su velike razlike u razini šećera u krvi povezane sa lošim zdravstvenim ishodima, pa čak i smrću.

Smatra se da liječnici trebaju kod svojih pacijenata s dijabetesom tipa 2 primjeniti takve terapije koje mogu smanjiti velike promjene razine šećera u krvi te povezane epizode ozbiljnog smanjenja razine šećera u krvi.

Izvor:
Diabetes, Obesity & Metabolism

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.