Visoke doze vitamina D pomažu oboljelima od raka debelog crijeva


Visoke doze vitamina D pomažu oboljelima od raka debelog crijeva

Visoke doze vitamina D pokazale su određenu korist u pacijenata s metastatskim kolorektalnim karcinomom u prvom randomiziranom kliničkom ispitivanju (poznatom kao SUNSHINE), no u drugom kliničkom ispitivanju u pacijenata s gastrointestinalnim karcinomima (poznatom kao AMATERASU) nije utvrđen značajan pozitivan učinak.

U kliničkom spitivanju SUNSHINE faza 2 sudjelovalo je 139 pacijenata s metastatskim kolorektalnim karcinomom koji su primali standardnu ​​kemoterapiju. Polovica pacijenata nasumično je dobivala standardnu dozu vitamina D (400 IJ dnevno), a druga polovica vrlo visoku dozu vitamina D (8000 IJ dnevno tijekom 2 tjedna i 4000 IJ dnevno kasnije).

Pokazalo se da su pacijenti koji su dobivali visoke doze vitamina D imali 36 posto manji rizik od smrti ili da će imati progresiju bolesti tijekom 22,9 mjeseci praćenja.

Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko se ovi rezultati potvrde u 3. fazi kliničkog ispitivanja SUNSHINE, tada bi vitamin D trebao biti dio standardnog liječenja pacijenata s metastatskim rakom debelog crijeva.

Valja spomenuti, da učinak vitamina D nije bio toliko izražen kod pacijenata koji su bili pretili i kod pacijenata koji su imali KRAS-mutirane tumore.

Također, treba istaknuti da su gotovo svi pacijenti u ispitivanju imali nedostatak vitamina D u vrijeme kada su se prijavili za ispitivanje i prije nego što su počeli s kemoterapijom.

Izvor:
JAMA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.