Visoke razine lipida u krvi mogu pogoršati simptome multiple skleroze kod pretilih osoba


Visoke razine lipida u krvi mogu pogoršati simptome multiple skleroze kod pretilih osoba

U oboljelih od multiple skleroze koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, te imaju povišenu razinu lipida u krvi znanih kao ceramidi, uočeno je pogoršanje bolesti. Naime, u njih je zapažen veći gubitak motoričkih sposobnosti, te uočena veća oštećenja u mozgu. 

Prema mišljenju stručnjaka, ova studija ukazuje na važnu korelaciju između razina ceramida, indeksa tjelesne mase (ITM) i progresije bolesti u pacijenata s multiplom sklerozom.

Pokazalo se da oboljeli od multiple skleroze s visokim ITM-om imaju višu razinu ceramida i više cirkulirajućih monocita nego što je to uočeno kod zdravih osoba s istim ITM-om.

Jednako tako, otkriveno je da ceramidi mogu ući u imunološke stanice znane kao monociti i promijeniti način na koji te stanice čitaju genetsku informaciju kodiranu u DNK.

Očito je da loše prehrambene navike mogu imati negativne posljedice po zdrave osobe, a njihov štetni učinak je još izraženiji u oboljelih od multiple skleroze jer se razgrađeni mijelin može nakupljati i dodatno povećati razinu ceramida.

Rezultati ove studije ukazuju da su povećane razine zasićenih masti kao rezultat prehrambenih navika jedan od mogućih uzroka epigenetskih promjena koje potiču multiplu sklerozu.

Izvor:
EBioMedicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.