Visokorizični spolno prenosivi HPV može povećati rizik od kardiovaskularne bolesti


Visokorizični spolno prenosivi HPV može povećati rizik od kardiovaskularne bolesti

Infekcija visokorizičnim sojevima humanog papilomavirusa (HPV), koji su povezani s rakom, mogu povećati rizik od kardiovaskularne bolesti, osobito među ženama s pretilošću, metaboličkim sindromom ili nekim drugim kardiovaskularnim čimbenikom rizika, ukazuje nova studija.

Iako su za kardiovaskularnu bolest poznati čimbenici rizika - kao što su pušenje cigareta, visoki kolesterol, visoki krvni tlak (hipertenzija), tjelesna neaktivnost, loša prehrana, pretilost i dijabetes - kako bi se spriječila kardiovaskularna bolest, važno je otkriti i druge potencijalne čimbenike koji doprinose njenom razvoju.

Izgleda da bi jedan od potencijalnih čimbenika mogao biti uzročnik najčešće spolno prenosive bolesti na svijetu, humani papilomavirus (HPV). Određeni sojevi HPV-a smatraju se visokorizičnim jer mogu povećati rizik od određenih vrsta karcinoma, posebice raka vrata maternice, ali također i raka vagine, vulve, penisa te usta i grla.

Papa test može otkriti abnormalne stanice cerviksa (vrata maternice), no treba reći da infekcije HPV-om često nemaju simptome dok se ne razviju u kancerogene stanice.

Ineče, valja spomenuti da su neka prethodna istraživanja povezala visokorizične HPV infekcije sa srčanim i moždanim udarom.

Izvor:
Circulation Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.