Što je Papa-test?


Što je Papa-test?

Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome, to je "tiha" bolest. U većini slučajeva ako je nekontroliran, treba 7-10 godina da bi se razvio.

Probir znači kontrola bolesti dok nema simptoma. Papa test ili obrisak je način kako se može raditi probira za rak vrata maternice.

Papa obrisak je učinio veliki uspjeh u prevenciji raka vrata maternice jer se njime mogu dokazati abnormalne stanice vrata maternice i rani znakovi raka.

Dokazivanje abnormalnosti stanica Papa obriskom omogućava brzo, jednostavno i najčešće uspješno liječenje.

Njime ne možemo dokazati HPV i ne možemo ga tako prevenirati.

Kako se radi Papa obrisak?

To je obrisak kojim se nježno postružu površinske stanice vrata maternice. Taj postupak radi ginekolog koristeći posebnu četkicu ili špatulu. Te stanice se proučavaju pod mikroskopom jer se tako mogu vidjeti abnormalnosti. Ako ih ima bolesnica će biti upućena na liječenje.

PAPA test (obrisak)

PAPA test (obrisak)

 

Koliko često je potrebno raditi Papa obrisak?

Važno je da se obavlja redovito, na primjer, u nekim zemljama je to svake tri godine i smatra se da ako je nalaz uredan nije potrebno češće raditi Papa obrisak.

Nikako nemojte zaboraviti otići ginekologu na Papa obrisak jer Vam može spasiti život!

Abnormalni nalazi Papa obriska

Abnormalan nalaz ne znači da imate rak. Takav nalaz je relativno čest. Ako su promjene blage liječnik će preporučiti ponavljanje Papa obriska za nekoliko mjeseci, i tek onda ako se promjene ne popravljaju, predložiti liječenje pa ponovno ponoviti Papa obrisak. To je zato jer se blage promjene često povlače same od sebe.

Što su abnormalne stanice?

Ponekad Papa obrisak pokazuje da neke od stanica vrata maternice izgledaju abnormalno. Ne treba paničariti! To znači da te stanice imaju promijenjen izgled, veličinu ili su drugačije poredane nego je uobičajeno, ali ne znači automatski da da su kancerozne.

Ima mnogo uzroka upale vrata maternice koje dovode do abnormalnog nalaza: 

 • nedavni spolni odnos
 • ispiranje rodnice
 • gljivice ili druge infekcije, npr. herpes
 • trudnoća ili pobačaj
 • neki lijekovi
 • hormonalne promjene
 • tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice

Takav rezultat Papa obriska ne znači da morate odmah na liječenje. Neke promjene će nestati same, za neke će Vas liječnik naručiti na ponovni obrisak ili kolposkopiju.

Promjene povezane s HPV infekcijom utvrđene Papa testom:

 • ASC-US: netipične pločaste stanice neodređenog značenja, potrebna kontrola za 6 mjeseci, testiranje na HPV i kolposkopija;
 • ASC-H: netipične pločaste stanice neodređenog značenja kod kojih se ne može isključiti bolest visokog stupnja, stanice nisu sasvim abnoramalne, ali postoje neki znaci bolesti, potrebna kolposkopija;
 • LSIL: intraepitelna oštećenja pločastih stanica niskog stupnja, stanice su blago abnormalne i ukazuju na bolest niskog stupnja, potreban Papa test za 6 mjeseci i kolposkopija;
 • HSIL: intraepitelna oštećenja pločastih stanica visokog stupnja, stanice su umjereno do jako abnoramalne, bolest visokog stupnja, potrebna kolposkopija.

Prekancerozne stanice

Abnormalne stanice pokazuju i unutarnje promjene u stanici. Nazivaju se prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka. To ne znači da su one rak, nego da će to postati ako ih se ne liječi na vrijeme. Nakupine prekaceroznih stanica se obično naziva "lezija" i lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškim.

Lezije se ocijenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN, gradiraju od blagih (CIN1) do teških (CIN3).

CIN 1:

 • Više od pola žena s takvim nalazom ne treba nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći sponatano.

CIN 2:

 • Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati. Žene s tim nalazom će uglavnom biti upućene na liječenje gdje će zahvaćeni dio vrata maternice biti uklonjen da se smanji mogućnost napredovanja abnormalnih stanica.

 CIN 3:

 • Takve promjene uvijek zahtijevaju liječenje u smislu otklanjanja zahvaćenog područja na vratu maternice.

Zadnja izmjena: 23.08.2019.