Flavan-3-oli u čaju i čokoladi mogu sniziti krvni tlak


Flavan-3-oli u čaju i čokoladi mogu sniziti krvni tlak

Možda imamo još jedan razlog za uživanje u svakodnevnoj šalici čaja ili malom komadiću tamne čokolade, obzirom da nova studija tvrdi da prirodni spojevi nazvani flavan-3-oli - koji se nalaze u kakau, čaju, jabukama i grožđu - mogu poboljšati krvni tlak i zdravlje krvnih žila.

Naime, analiza 145 randomiziranih kontroliranih studija pokazala je da redovita konzumacija flavan-3-ola može dovesti do snižavanja krvnog tlaka, posebno kod osoba s povišenim ili visokim krvnim tlakom. U nekim slučajevima, prosječni učinci snižavanja krvnog tlaka bili su usporedivi s onima koji se vide kod nekih lijekova.

Jednako tako, utvrđeno je da flavan-3-oli poboljšavaju funkciju endotela - unutarnje sluznice krvnih žila - što je ključno za cjelokupno kardiovaskularno zdravlje. Ovo poboljšanje dogodilo se neovisno o promjenama krvnog tlaka, što sugerira širi pozitivan utjecaj na krvožilni sustav.

Smatra se, da bi uključivanje hrane bogate flavan-3-olom u dnevnu rutinu moglo biti vrijedan dodatak zdravom načinu života, posebno za one s višim krvnim tlakom. 

Izvor:
University of Surrey