Neki lijekovi za hipertenziju povezani s povišenom učestalošću zatajivanja srca


Neki lijekovi za hipertenziju povezani s povišenom učestalošću zatajivanja srca

Izgleda da blokatori kalcijevih kanala L-tipa koji se često koriste za liječenje hipertenzije, također mogu naštetiti srcu koliko i pomoći, ukazuje nova studija. 

Naime, istraživanje provedeno na štakorima i ljudskim stanicam in vitro, pokazalo je da blokatori kalcijevih kanala L-tipa uzrokuju promjene u krvnim žilama poznate kao vaskularno remodeliranje koje smanjuju protok krvi i povisuju krvni tlak.

Također, ispitujući epidemiološke podatke, otkrilo se da je primjena blokatora kalcijevih kanala L-tipa povezana s većim rizikom od zatajivanja srca.

Ovi rezultati sugeriraju da liječnici trebaju biti oprezni prilikom propisivanja ovih lijekova svojim pacijentima, posebno starijim odraslim osobama i onima s uznapredovalom hipertenzijom.

Jednako tako, posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima s hipertenzijom koji boluju od COVID-19 jer blokatori kalcijevih kanala L-tipa mogu pogoršati vaskularno oštećenje. 

Inače, blokatori kalcijevih kanala L-tipa koriste se u liječenju više od 70 godina za liječenje hipertenzije, angine pektoris i srčanih aritmija. Poznatiji blokatori kalcijevih kanala L-tipa su amlodipin, diltiazem, felodipin, isradipin, nikardipin, nifedipin, nisoldipin i verapamil.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.