Mogu li migrene povećati izglede za komplikacije u trudnoći?


Mogu li migrene povećati izglede za komplikacije u trudnoći?

Žene s migrenom mogu imati veći rizik od preeklampsije i drugih komplikacija u trudnoći, sugerira nova studija u kojoj je sudjelovalo oko 19.000 žena u razdoblju od 20 godina.

Inače, otprilike 20 posto žena u fertilnoj dobi ima migrenu, no utjecaj migrene na ishod trudnoće nije bio dobro razjašnjen.

Smatra se da otkrivanje veze između migrene i komplikacija u trudnoći može pomoći u informiranju liječnika i žena s migrenom o potencijalnim rizicima kojih bi trebali biti svjesni.

Ovo istraživanje pokazalo je da žene s migrenom imaju 17% veći rizik od prijevremenog poroda, 28% veći rizik od gestacijskog visokog krvnog tlaka i 40% veći rizik od preeklampsije u odnosu na žene bez migrene.

Jednako tako, pokazalo se da je rizik od preeklampsije bio je mnogo veći među ženama koje su imale migrenu s aurom, u kojoj se smetnje vida  javljaju prije glavobolje.

Također, treba spomenuti da migrena nije bila povezana s gestacijskim dijabetesom ili niskom porođajnom težinom.

Iako su rizici od ovih komplikacija općenito još uvijek prilično niski, žene s poviješću migrene trebale bi biti svjesne i konzultirati se sa svojim liječnikom o mogućim rizicima trudnoće.

Smatra se da je potrebno više istraživanja kako bi se točno utvrdilo zašto migrena može biti povezana s većim rizicima od komplikacija u trudnoći. U međuvremenu, žene s migrenom mogu imati koristi od pomnijeg praćenja tijekom trudnoće kako bi se komplikacije poput preeklampsije mogle identificirati i liječiti što je prije moguće.

Izvor:
American Academy of Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.