Home / Centri A-Z / Trudnoća / Poremećaji trudnoće

Poremećaji trudnoće

Pobačaj (abortus), obično se definira kao porod ili gubitak produkta začeća prije 20. tjedna trudnoće. Porod između 20. i 37. tjedna trudnoće smatra se prijevremenim porodom.

Ektopična trudnoća je trudnoća kod koje se implantacija događa izvan endometrija i šupljine maternice, odnosno u cerviksu, jajovodu, jajniku ili trbušnoj ili zdjeličnoj šupljini.

Trudnička hiperemeza (hyperemesis gravidarum) je mučnina i povraćanje tijekom trudnoće, koje se ne može kontrolirati, a dovodi do dehidracije i acidoze.

Preeklampsija je trudnoćom inducirana hipertenzija s proteinurijom dok eklampsiju karakteriziraju konvulzivni napadi.

Abrupcija posteljice (abruptio placentae) je prijevremeno odvajanje (ljuštenje) normalno usađene posteljice od maternice. Javlja se u trećem trimestru ili u prvom ili drugom porodnom dobu.

Placenta previa je implantacija posteljice preko ili blizu unutarnjeg cervikalnog ušća. Posteljica može prekrivati cervikalno ušće u cjelosti (totalna previa) ili djelomice (parcijalna previa) ili se može bližiti unutarnjem ušću (nisko ležeća ili marginalna previa).

Fetalna eritroblastoza je hemolitička anemija kod fetusa ili novorođenčeta koja je posljedica stvaranja majčinih protutijela protiv fetalnih eritrocita.

Gestacijski herpes je vezikulobulozni osip koji se javlja tijekom trudnoće ili nakon poroda. Naziv herpes je neprimjeren jer osip nije povezan s herpes virusom te niti jednim drugim virusom. Predpostavlja se da se radi o autoimunom fenomenu.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje