Pretilost majke u trudnoći može negativno utjecati na razvoj pluća kod djece


Pretilost majke u trudnoći može negativno utjecati na razvoj pluća kod djece

Prema novom istraživanju, pretilost majke tijekom trudnoće može negativno utjecati na razvoj pluća kod djeteta. Naime, pokazalo se da su djeca majki s prekomjernom tjelesnom težinom izložena većem riziku od razvoja respiratornih stanja u rasponu od ponavljajućih infekcija pluća do kroničnih bolesti pluća, uključujući astmu.

U spomenute djece uočena je smanjena proizvodnja surfaktanta, kemijskog spoja koji drži zračne vrećice u plućima otvorenim. Osim toga, osobe s pretilošću mogu imati višak leptina, hormona kojeg izlučuje masno tkivo. Poznato je da leptin regulira apetit, ali također narušava razvoj novih krvnih žila, proces znan kao angiogeneza. Inače, angiogeneza ima značajnu ulogu u razvoju pluća, stoga bi prekid ovog vremenski osjetljivog procesa mogao dovesti do trajnih deficita u razvoju pluća i/ili funkcije pluća.

Smatra se da ovi rezultati podupiru hipotezu da pretilost uzrokovana majčinom prehranom s visokim udjelom masti mijenja razvoj pluća u potomaka i da je to dijelom posljedica poremećaja normalne plućne angiogeneze u plućima u razvoju. Jednako tako,  prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati će pružit nove mogućnosti za buduća istraživanja i potencijalne terapijske intervencije.

Izvor:
American Journal of Physiology-, Lung Cellular and Molecular Physiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.