Antibiotici mogu povećati rizik od kardiovaskularne bolesti u žena


Antibiotici mogu povećati rizik od kardiovaskularne bolesti u žena

Istraživanje koje je obuhvatilo 36.429 žena u dobi od 60 i više godina, pokazalo je da dugotrajna uporaba antibiotika kod žena može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara

Najčešći razlog zbog kojeg su žene koristile antibiotike bio je liječenje infekcija dišnog sustava, infekcija mokraćnog sustava, akni ili rozaceje, kroničnog bronhitisa ili problema sa zubima.

Valja istaknuti, da je ustanovljeno da značajan udio antibiotika nije propisno propisan i da je izloženost antibioticima utjecala na ravnotežu i sastav mikrobiote crijeva.

Ta neravnoteža mikrobiote crijeva može smanjiti broj "dobrih bakterija" u crijevima, povećavajući rizik od infekcije opasnim virusima, bakterijama i mikroorganizmima koji mogu uzrokovati bolest.

Također, pokazalo se da čak jedna terapija antibioticima može utjecati na dugoročno zdravlje.

Smatra se da utjecaj antibiotika na mikrobiotu crijeva može za posljedicu imati povećanje tjelesne težine te povećanje rizika od tromboze putem hiperreaktivnosti trombocita, što je također povezano s većim rizikom od kardiovaskularne bolesti.

Žene koje su dulje vrijeme koristile antibiotike (u razdoblju od dva mjeseca ili više) u kasnoj odrasloj dobi, bile su izložene značajno većem riziku od razvoja kardiovaskularne bolesti u usporedbi s ženama iste dobi koje nikada nisu koristile antibiotike.

Izvor:
European Heart Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.