Što su akne?


Što su akne?

Akne je polietiološka dermatoza koja se pojavljuje na seboroičkim područjima u pubertetu, a najčešća je kožna bolest koja zahvaća žlijezde lojnice te jedna od najčešćih kroničnih bolesti kože. Pojavljuju se na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije - čelo, obrazi, brada, prsište, leđa, ramena i nadlaktice. Gotovo 80% populacije u jednom periodu života ima akne. Tijekom adolescencije češće su kod muškaraca, a u odrasloj dobi kod žena. Pojavljuju se podjednako kod svih rasa.

Prve akne se mogu pojaviti već u novorođenačkoj dobi kao posljedica utjecaja majčinih hormona na žlijezde lojnice - one uglavnom spontano prolaze. Bolest najčešće započinje između 13. i 15. godine života, obično nešto ranije u djevojčica nego u dječaka. Rjeđe se prva pojava akne može zamijetiti već oko 10. godine života ili znatno kasnije, poslije 20. godine života. Nakon 20. godine obično se povlači, no može potrajati i do 30. godine, pa i dulje, osobito u žena. 

Blaži oblici bolesti traju oko 4-5 godina, teži oko 10-12 godina, a neki iznimno traju duže, do 40.- 50.-te godine života.

 

Zadnja izmjena: 30.04.2024.