Antimikotik flukonazol povećava rizik od pobačaja i prirođenih srčanih mana


Antimikotik flukonazol povećava rizik od pobačaja i prirođenih srčanih mana

Izgleda da je peroralna primjena popularnog antimikotika flukonazola koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija, povezana sa značajnim rizikom od pobačaja tijekom trudnoće i prirođenih srčanih mana kod djeteta, ukazuje istraživanje provedeno u Kanadi. Smatra se da bi rezultati ovog istraživanja mogli imati implikacije po standardnu ginekološku praksu.

Valja spomenuti, da su vaginalne gljivične infekcije tijekom trudnoće česte, i da se javljaju u oko 10 posto trudnica. Inače, oko 75 posto žena tijekom svojeg života iskusi vaginalnu gljivičnu infekciju. One se obično liječe primjenom lokalnih antimikotika u obliku krema, vaginalnih tableta i supozitorija, te peroralnim antimikoticima. Lokalna (topikalna) terapija je prva terapija izbora za trudnice, i to najčešće terapija imidazolom, no u malog broja trudnica se ipak treba primjeniti peroralna terapija usljed čestih recidiva infekcije i teških simptoma

Inače, već su neka ranija istraživanja ukazivala na štete učinke (nuspojave) peroralne primjene flukonazola u trudnoći te se stoga smatra da u trudnoći treba izbjegavati peroralnu uporabu flukonazola.

Što su doze flukonazola bile veće, to je bio veći i rizik od pobačaja. Valja istaknuti, da su u ovom istraživanju obrađeni podaci od gotovo 442.000 trudnica.

Jednako tako, uzimanje viših doza (>150 miligrama) flukonazola tijekom prvog tromjesečja (trimestra) trudnoće, povezano je s 81 posto većim rizikom od razvoja srčanih mana kod djeteta.

Izvor:
CMAJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.