Čak i jedno alkoholno piće dnevno može biti štetno po zdravlje


Čak i jedno alkoholno piće dnevno može biti štetno po zdravlje

Konzumacija alkohola odgovorna je za 2,8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje diljem svijeta, a rak je vodeći uzrok smrti povezane s alkoholom među ljudima u dobi od 50 i više godina, upozoravaju znanstvenici, koji također naglašavaju da nema sigurne razine konzumacije alkohola.

Naime, analiza podataka 28 milijuna ljudi iz 195 zemalja, pokazala je da je kod osoba u dobi od 50 i više godina, alkohol odgovoran za 27 posto smrtnih slučajeva kod žena i 19 posto smrtnih slučajeva kod muškaraca.

Iako su neke prethodne studije pokazale da alkohol može štititi od nekih stanja, ipak se pokazalo da bilo kakva konzumacija alkohola povećava rizike povezane s konzumacijom alkohola. Posebno je bila jako izražena povezanost između konzumacije alkohola i rizika od raka, ozljeda i zaraznih bolesti.

Ovi rezultati ukazuju da konzumacija alkohola i njezini štetni učinci po zdravlje mogu postati sve veći izazov kako zemlje postaju sve razvijenije te da su donošenje ili održavanje mjera kontrole konzumacije alkohola od vitalnog značaja. Smatra se da se trebaju uvesti zaštitne mjere poput trošarina na alkohol, kontrole dostupnosti alkohola te ograničavanja oglašavanja alkoholnih pića.

Inače, konzumacija alkohola je povezana s razvojem sljedećih karcinoma - rakom usne šupljinerakom jednjakarakom želucarakom grkljana, rakom jetre, rakom kolonarakom rektuma i rakom dojke.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.