Bolesti grkljana


Bolesti grkljana

Grkljan je važan organ čije je liječenje u domeni otorinolaringologije. Njegova najvažnija uloga je zaštita donjih dišnih puteva (dušnika i pluća) od ulaska hrane i sekreta nosa i ždrijela tijekom gutanja. Grkljan je važan dio dišnog puta i ključan je u održavanju adekvatnog kalibra na prijelazu iz gornjih u donje dišne puteve.

Glasovna funkcija je filogenetski najmlađa i sastoji se od korištenja zračne struje ekspirija za proizvođenje osnovnog tona harmoničnim titranjem glasnica. Kao sporedne funkcije možemo nabrojati podizanje intratorakalnog tlaka zraka što je važno za fiksaciju prsnog koša (npr. pri podizanju tereta) i za kašalj, izražavanje emocija (promuklost pri uzbuđenju).

Kako prepoznati bolesti grkljana? 

Simptomi bolesti grkljana se manifestiraju upravo poremećajima jedne od prije navedenih njegovih funkcija. Glasovna funkcija je kao najmlađa i najfinija ujedno i najosjetljivija. Stoga su svaka promjena boje glasa, a poglavito gubitak glasa, simptomi koji iziskuju liječnički pregled. Uzrok promuklosti mogu biti upale (akutne i kronične pri kojima dolazi do zadebljanja glasnica i poslijedičnog produbljivanja osnovnog laringealnog tona) te dobroćudne (polipi i čvorići koji nastaju pri ekcesivnom glasovnom opterećenju) i zloćudne promjene.

Zloćudne tumore najčešće nalazimo u muškaraca prosječne dobi između 50 i 60 godina. Obično se radi o osobama koje puše (ili su pušile kroz duže vremensko razdoblje) i koje konzumiraju alkoholna pića. Iako epidemiološkim studijama nije nedvosmisleno dokazana povezeanost između povećanog lučenja i regurgitacije želučane kiseline s nastajanjem maligne bolesti grkljana, ona nedvosmisleno ima važnu ulogu u patologiji grkljana.

Kronična upala sluznice grkljana, poglavito njegovih stražnjih dijelova koji su izloženiji djelovanju regurgitiranog želučanog soka te napadaji gušenja i kašlja u snu mogu imati uzrok upravo u povećanoj kiselosti uzrokovanoj vraćenim želučanim sadržajem. Kako se ponašati pri pojavi prije navedenih simptoma? Valja, naravno, prestati pušiti i kozumirati alkoholna pića.

Zamijetite li žgaravicu (goruščicu), prilagodite svoju prehranu izbjegavajući pritom jako začinjenu i masnu hranu. Valja imati na umu da odsutnost žgaravice ne mora značiti da ne postoji kontakt sluznice sa kiselim želučanim sadržajem (okultna regurgitacija je upravo i najčešća i događa se noću pri spavanju). Svakako valja potražiti savjet gastroenterologa zbog adekvatnog liječenja (antacidi, lijekovi za suprimiranje lučenja želučane kiseline). Koristan manevar za ublažavanje simptoma je ispijanje mineralne vode (ne hladne!).

Izbjegavanje kontakta sa štetnim inhalacijama i konzumiranja alkoholnih pića nije jedina mjera koju valja poduzimati u prevenciji zloćudnih promjena na grkljanu. Potrebna je svakako kontrola otorinolaringologa pri kojoj se moraju vizualizirati glasnice. Svakako valja izbjegavati davanje lijekova bez adekvatne vizualizacije glasnica kod promuklosti koja traje duže vrijeme. Može se, naime, dogoditi da upalno promijenjena okolina malignog tumora reagira na primjenu antibiotika što će bitno ublažiti simptome i odvratiti bolesnika od posjete liječniku "jer se ipak radi samo o upali".

Kasno otkrivanje malignog tumora grkljana znači i kasno liječenje obično vrlo uznapredovalih tumora što sa sobom nosi veliku mutilaciju i smanjenje kvalitete života uz krajnje neizvjesni ishod liječenja. Početne lezije koje su otkrivene u samom početku nastajanja i koje su obično manjih dimenzija možemo s jednako dobrim rezultatima izliječiti kirurškim zahvatom (klasičnim ili laserskim) odnosno zračenjem.

Maligni tumori u neposrednoj blizini grkljana (dušnik, početni dio jednjaka, ždrijelo) također mogu uzrokovati promuklost no tada je, nažalost, najčešće riječ o uznapredovalim lezijama. U tom smislu smetnje gutanja predstavljaju vrlo ozbiljan simptom koji iziskuje detaljnu dijagnostičku obradu (video analiza akta gutanja, endoskopski pregled jednjaka i sl.) o kojoj će svakako odlučiti liječnik.Jasno je da vanjska povreda u području vrata može značiti i povredu grkljana praćenu s promuklošću. Povredu glasnica može uzrokovati i uporni kašalj odnosno nepravilna uporaba glasa pri čemu se glasnice međusobno snažno sudaraju što dovodi do lezije sluznice.

Smetnje disanja su jedan od važnih i alarmantnih simptoma koji svakako bolesnika brzo upućuju k liječniku. Akutne smetnje disanja uzrokovane upalnom sluznice grkljana u djece i odraslih se vrlo brzo i efikasno liječe adekvatnom medikamentoznom terapijom. Katkad je potrebna i kraktotrajna hospitalizacija. Stalne smetnje disanja i osjećaj gušenja ozbiljan su simptom koji iziskuje pregled grkljana, dušnika i pluća (spastički bronhitis, astma, maligne bolesti). Ako su smetnje disanja uzrokovane zloćudnim tumorom grkljana, najčešće je riječ o uznapredovaloj leziji.

Savjeti: 

  1. Prekinite, ili barem smanjite, pušenje
  2. Izbjegavajte redovito, svakodnevno konzumiranje alkoholnoh pića
  3. Pripazite na pojačano lučenje i regurgitaciju želučane kiseline
  4. Svaka pojava trajnije promuklosti, poglavito bez jasnih simptoma upale, zahtijeva liječnički pregled i vizualizaciju glasnica.

Zadnja izmjena: 31.08.2019.