I u djece postoji mogućnost pojave trajnih simptoma COVID-19


I u djece postoji mogućnost pojave trajnih simptoma COVID-19

Starija djeca i djece s alergijama ili astmom, imaju veću vjerojatnost od trajnih simptoma COVID-19, čak i nekoliko mjeseci nakon oporavka, ukazuije nova studija. Inače, već je nekoliko studija ukazalo da neke osobe koje su imale COVID-19 imaju umor, mišićnu slabost i zaduhu šest mjeseci nakon ozbiljnog COVID-19.

Iako su djeca pod manjim rizikom od ozbiljnog COVID-19, i dalje imaju mnogo različitih simptoma. Neki podaci sugeriraju da je trećini hospitalizirane djece bila potrebna intenzivna njega, dok je u neke djece koja su pokazivala zatajenje više organa bila potrebna podrška za disanje. Nekolicina djece razvije teško stanje nekoliko tjedana nakon oporavka koji se naziva multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C).

Podaci o dugoročnim učincima ozbiljnog COVID-19 na djecu i dalje su ograničeni, no zna se, da više od polovice djece ima barem jedan simptom koji traje i nakon četiri mjeseca zaraze, i to najčešće umor, praćem nesanicom.

Najčešće postojeće stanje kod djece s trajnim COVID-19 simptomima bila je alergija na hranu, zatim alergijski rinitis i astma, gastrointestinalni problemi, ekcemi i neurološki problemi. Oko 37% djece imalo je upalu pluća tijekom boravka u bolnici, a oko 2,7% imalo je tešku bolest.

Izvor:
medRxiv

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.