Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija


Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Visoki krvni tlak ili hipertenzija, jedan je od najčešćih i najzahtjevnijih zdravstvenih stanja, koje se javlja u trećine odraslih osoba u dobi od 40 do 59 godina, te u dvije trećine osoba starijih od 60 godina.

Nove smjernice koje je prošle godine usvojila American Heart Association i druge zdravstvene organizacije, definiraju visoki krvni tlak kao krvni tlak od 130/80 mm Hg i više.

Umjereno visok krvni tlak rijetko uzrokuje simptome, pa ljudi često nisu svjesni da ga imaju. No, osobe koje imaju visok krvni tlak mogu imati glavobolje, umor, zbunjenost, promjene u vidu i bol u prsima.

Ukoliko se visoki krvni tlak ili hipertenzija ne liječi, može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara, zatajivanja srca, moždanog udara i gubitka vida.

Osim lijekova, liječenje često znači i promjenu načina života i usvajanje zdravih životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, prakticiranje zdrave prehrane, održavanje zdrave tjelesne težine i tjelesna aktivnost. Ostali čimbenici rizika povezani s povišenim krvnim tlakom uključuju dob, etničku pripadnost, genetiku i druge zdravstvene probleme.

Izvor:
Penn State Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.