Konzumiranje droga povezano s povećanom vjerojatnošću razvoja fibrilacije atrija


Konzumiranje droga povezano s povećanom vjerojatnošću razvoja fibrilacije atrija

Prema 11-godišnjoj studiji provedenoj na više od 23 milijuna odraslih osoba, metamfetamini, kokain, opijati i kanabis povezani su s povećanom vjerojatnošću razvoja fibrilacije atrija.

Rizici od poremećaja srčanog ritma bili su povišeni kod korisnika zabranjenih droga bez obzira na utvrđene predisponirajuće čimbenike uključujući dob, pretilost, upotrebu duhana, zlouporabu alkohola, bolesti srca i dijabetes.

Spomenute psihoaktivne tvari bile su povezane s većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija nego konvencionalni čimbenici rizika, poput visokog kolesterola i dijabetesa. To ukazuje da bi izbjegavanje ovih tvari moglo spriječiti fibrilaciju atrija.

Fibrilacija atrija najčešći je poremećaj srčanog ritma u cijelom svijetu. Simptomi uključuju lupanje srca, otežano disanje, umor i poteškoće sa spavanjem. Fibrilacija atrija pet puta povećava rizik od moždanog udara. Stanje je povezano s dvostruko većim rizikom od smrti kod žena i 1,5 puta većim rizikom kod muškaraca. Konzumiranje alkohola i pušenje također se povezuju s povećanim rizikom od fibrilacije atrija.

Jednako tako, pokazalo se da osobe koje su koristile dvije ili više zabranjenih droga, imale su 1,63 puta veću vjerojatnost da će razviti fibrilaciju atrija od pojedinačnih korisnika droga.

Izvor:
European Society of Cardiology (ESC)

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.