Muškarci koji mogu napraviti deset sklekova izloženi manjem riziku od srčanog i moždanog udara


Muškarci koji mogu napraviti deset sklekova izloženi manjem riziku od srčanog i moždanog udara

Nova studija je pronašla vezu između broja sklekova koje neka osoba može učiniti i rizika od kardiovaskularne bolesti. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da muškarci srednje životne dobi koji uspiju napraviti 10 sklekova imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara za čak 97 posto.

Inače, kardiovaskularna bolest je vodeći uzrok smrti u svijetu. Dobro je poznato da su pušenje, hipertenzija, dijabetes i nedostatak tjelesne aktivnosti neki od glavnih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti.

Aterosklerotske promjene na krvnim žilama, koje na kraju mogu dovesti do srčanog i moždanog udara, počinje rano, često u našim dvadesetim i tridesetim godinama. Održavanje tjelesne kondicije, bez obzira na godine, važan je način smanjenja rizika od kardiovaskularne bolesti.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 1.104 muškarca u dobi od 21 do 66 godina. U 37 njih došlo je do razvoja zdravstvenih problema povezanih sa kardiovaskularnom bolesti uključujući zatajivanje srca, iznenadnu srčanu smrt ili bolest koronarnih arterija.

Sposobnost izvođenja većeg broja sklekova bila je pozitivno povezana s aerobnim kapacitetom i fizičkom sposobnošću neke osobe. Što je neka osoba bila u boljoj tjelesnoj kondiciji, to je njen rizik od razvoja srčanog ili moždanog udara u idućih deset godina bio manji.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.