Određeni oralni patogeni zastupljeniji u bolesnika s rakom jednjaka


Određeni oralni patogeni zastupljeniji u bolesnika s rakom jednjaka

Japanski znanstvenici otkrili su da su određeni oralni patogeni zastupljeniji u bolesnika s rakom jednjaka i da bi se mogli koristiti kao novo dijagnostičko sredstvo. Sve je jasnije da su bilijuni bakterija koje obitavaju u našem tijelu i na njemu, više od običnih promatrača.

Inače, poznato je da crijevne bakterije imaju ogroman utjecaj na ljudsko zdravlje, a studije sugeriraju da imaju ulogu u bolestima, od autoimunih poremećaja do anksioznosti i depresije.

Usna šupljina još je jedan bogat izvor mikrobne raznolikosti, s više od 700 vrsta bakterija. Velika većina ovih bakterija je bezopasna, no nekolicina njih uzrokuje stanja poput gingivitisa, parodontitisa i apscesa. Iako je uloga ovih patogena u parodontnoj bolesti dobro opisana, novija istraživanja ukazuju da oni imaju ulogu i u razvoju raka želuca i raka jednjaka.

Valja spomenuti, da je rak jednjaka šesti karcinom po smrtnosti na svijetu i često se otkriva tek u poodmakloj fazi, što znači da je prognoza uglavnom loša. Inače, dvije glavne podvrste raka jednjaka imaju različite čimbenike rizika, prezentacije i stopu incidencije u različitim populacijama. Stoga bi bolje razumijevanje uzroka raka jednjaka moglo pomoći u njegovom ranom otkrivanju.

Ovo istraživanje ukazuje da su povećana prevalencija Streptococcus anginosusa i Tannerellae forsythiae u zubnom plaku i Aggregatibacter actinomycetemcomitansa u slini, kao i konzumacija alkohola, povezani s visokim rizikom od raka jednjaka.

Smatra se da su rezultati ove studije dobar pokazatelj dijagnostičkog potencijala oralnih bakterija kod raka jednjaka i mogli bi biti osnova budućih metoda probira.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.