Sljedeći čimbenici povećavaju rizik za razvoj raka jednjaka:
životna dob - rizik od raka jednjaka raste s godinama starosti, kod većine oboljelih rak jednjaka se dijagnosticira u šezdesetim godinama
muški spol - muškarci su izloženi tri puta većem riziku od raka jednjaka nego žene
pušenje - što netko duže puši, to ima veći rizik od raka jednjaka, posebno je opasna kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola
konzumiranje alkohola - konzumiranje tri ili više alkoholnih pića dnevno povećava rizik od raka jednjaka
Barrettov jednjak - ovo prekancerozno stanje uzrokovano žgaravicom, povećava rizik od razvoja adenokarcinoma jednjaka
prehrana - prehrana siromašna voćem i povrćem, te određenim vitaminima (npr. vitaminom A) i mineralima (npr. cinkom i molibdenom) može povećati rizik od raka jednjaka
kronično konzumiranje jako vrućeg čaja
iritansi - slučajno gutanje lužine ili nekog drugog iritansa povećava rizik od raka jednjaka
određene bolesti - bolesti poput ahalazije i tiloze povećavaju rizik od raka jednjaka, jednako tako neki karcinomi glave i vrata mogi povećati rizik od raka jednjaka, te Plummer-Vinsonov sindrom
Poznato je da alkohol povećava rizik od nekoliko vrsta raka čak i u umjerenim količinama. Ipak, pijenje alkohola ostaje rašireno, a i dalje postoje važna pitanja o tome kako i učestalost i količina alkohola koje ljudi konzumiraju oblikuju njihov rizik od raka.
05.11.2025. 13:0905.11.2025. 12:50
| The FEBS Journal | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Metabolizam dušika crijevnih bakterija može pružiti zdravstvene koristi. Točnije, crijevni mikrobi metaboliziraju prehrambene nitrate i nitrite te sprječavaju stvaranje spojeva koji uzrokuju rak, a koji se nazivaju nitrozamini, pokazuje nova studija.