Otkrivena uloga upale i oksidativnog stresa kod određenih vrsta karcinoma


Otkrivena uloga upale i oksidativnog stresa kod određenih vrsta karcinoma

Ogromna upala je dugo bila povezana s rakom, ali kako se zdrave stanice transformiraju u maligne, ostao je misterij. No, prema novom istraživanju znanstvenika s Instituta Van Andel, izgleda da je jedan od odgovornih za tu transformaciju oksidativni stres, proces koji narušava genetski kod oštećujući DNK.  

Smatra se da ovi rezultati pružaju ključne nove uvide u uloge upale i oksidativnog stresa u određenim vrstama raka i nude nove mogućnosti za potencijalne strategije prevencije.

Inače, upala je normalan dio prirodne imunološke obrane tijela. Kada se pojavi prijetnja, kao što je infekcija ili ozljeda, tijelo prikuplja resurse u obliku upale kako bi se borilo protiv problema i potaknulo ozdravljenje.

Valja spomenuti, da karcinomima gornjeg gastrointestinalnog trakta često prethode upalni prekursorski uvjeti. Na primjer, infekcija bakterijom Heliobacter pylori može oštetiti sluznicu želuca, uzrokujući upalu i ulkuse. U jednjaku, teški refluks kiseline može dovesti do stanja zvanog Barrettov jednjak, u kojem se sluznica jednjaka upali. U oba slučaja, dugotrajna upala povezana je s povećanim rizikom od raka, i to raka želuca i raka jednjaka.

Izvor:
Science Advances

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.