Pacijenti s upalom štitnjače izloženi većem riziku od razvoja tjeskobe


Pacijenti s upalom štitnjače izloženi većem riziku od razvoja tjeskobe

Izgleda da su pacijenti s tireoditisom, autoimunom upalom štitnjače, izloženi većem riziku od razvoja tjeskobe (anksioznosti), ukazuje nova studija. Jednako tako, pokazalo se da osobe s anksioznošću također mogu imati upalu štitnjače koja se može ublažiti uzimanjem tiroksina i nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je ibuprofen.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da funkcija štitnjače može imati važnu ulogu u razvoju anksioznih poremećaja te da bi trebalo istražiti upalu štitnjače kao podležeći čimbenik psihijatrijskih poremećaja, poput anksioznosti.

U ovom istraživanju, pacijenti s anksioznošću pokazivali su znakove upale štitnjače, ali njihova funkcija nije bila pogođena, a razine hormona štitnjače bile su unutar normalnog raspona, iako blago povišene.

Trenutno, u razvijenim zemljama, do 35 posto osoba u dobi od 25 do 60 godina ima anksiozni poremećaj. Anksioznost može ozbiljno utjecati na kvalitetu života ljudi i sposobnost za rad i druženje, a lijekovi protiv anksioznosti nemaju uvijek trajni učinak.

Također, treba spomenuti, da su trenutni pregledi vezani uz anksiozne poremećaje obično usredotočeni na disfunkciju živčanog sustava i ne uzimaju u obzir ulogu endokrinog sustava.

Štitnjača proizvodi hormone tiroksin (T4) i trijodotironin (T3) koji su neophodni za regulaciju rada srca, mišića i probavnog sustava, razvoj mozga i održavanje kostiju. Autoimune upale u štitnjači nastaju kada naše tijelo pogrešno proizvodi antitijela koja napadaju štitnu žlijezdu i uzrokuju štetu.

Valja također spomenuti, da nedavna istraživanja pokazuju da anksiozni poremećaji mogu biti povezani s disfunkcijom štitnjače. Stoga je važno razumjeti kako to može pridonijeti anksioznosti, kako bi se pacijenti mogli učinkovitije liječiti.

Inače, u anksiozne poremećaje se ubrajaju: napadi panike i panični poremećaj, fobije, opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP), posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), akutni stresni poremećaj, generalizirani anksiozni poremećaj (GAP) i anksiozni poremećaj zbog općeg zdravstvenog stanja.

Izvor:
European Society of Endocrinology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.