Povišenje krvnog tlaka tijekom noći povećava rizik od smrti kod pacijenata s dijabetesom


Povišenje krvnog tlaka tijekom noći povećava rizik od smrti kod pacijenata s dijabetesom

Prema rezultatima nove studije, povišenje krvnog tlaka tijekom noći povezano je s više od dva puta većim rizikom od smrti od svih uzroka u pacijenata s dijabetesom. Inače, istraživanje je 21 godinu pratilo 284 pacijenta s dijabetesom tipa 2 i 65 pacijenata s dijabetesom tip 1.

Krvni tlak se obično snižava ili opada tijekom sna. Ako se krvni tlak noću povisuje u odnosu na dnevnu razinu, fenomen se naziva "obrnuto spuštanje". Ovi abnormalni obrasci krvnog tlaka povezani su s povećanim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija i smrti kod odraslih osoba s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2.

Jednako tako, pokazalo se da je niska varijabilnost otkucaja srca povezana s lošijim zdravljem osoba sa zatajivanjem srca i povećava rizik od koronarne bolesti u općoj populaciji. Varijabilnost otkucaja srca mjera je varijacije u vremenu između svakog otkucaja srca.

Također, pokazalo se da je u jedne trećine ispitanika u kojih je došlo do povišenja krvnog tlaka tijekom noći došlo do razvoja srčane autonomne neuropatije. Srčana autonomna neuropatija ozbiljna je komplikacija šećerne bolesti u kojoj su oštećeni živci koji kontroliraju srce i krvne žile. Ovo oštećenje živaca utječe na krvni tlak i regulaciju otkucaja srca, povećavajući rizik od smrti i kardiovaskularnih događaja.

Izvor:
American Heart Association Hypertension 2021 Scientific Sessions

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.