Protein mozga ima ulogu u razvoju i rastu raka gušterače


Protein mozga ima ulogu u razvoju i rastu raka gušterače

Američki znanstvenici otkrili su da protein Netrin-G1 koji je uključen u razvoj neurona u mozgu, također ima glavnu ulogu u razvoju i rastu raka gušterače. Naime, pokazalo se da spomenuti protein mozga pomaže stanicama raka gušterače da prežive, tako što ih štiti od imunološkog sustava te opskrbljuje hranjivim tvarima.

Inače, rak gušterače se teško liječi jer su tumori često fibrotični, što znači da razvijaju dodatno vezivno tkivo koje pomaže rast karcinoma gušterače i pruža fizičku i biokemijsku zaštitnu barijeru protiv lijekova i imunološkog sustava. 

Jednako tako, pokazalo se, da je protutijelo koje neutralizira Netrin-G1 također uspjelo zaustaviti progresiju raka gušterače kod miševa, što ukazuje na potencijal za razvoj novih tretmana za rak gušterače koji će ciljati Netrin-G1.

Valja spomenuti, da rak gušterače ima jednu od najgorih stopa preživljavanja, a samo oko 1 od 20 osoba preživi 10 godina ili više nakon dijagnoze raka gušterače. Također, samo će svaka četvrta osoba s dijagnozom raka gušterače živjeti više od godinu dana.

Izvor:
Cancer Discovery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.