Viša razina vitamina D u trudnoći može zaštititi djecu od razvoja hipertenzije


Viša razina vitamina D u trudnoći može zaštititi djecu od razvoja hipertenzije

Čini se da su djeca izložena većem riziku od razvoja povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) kada su njihove majke tijekom trudnoće imale povišen krvni tlak znan kao preeklampsija, no ta štetna povezanost može se smanjiti ili čak eliminirati za djecu koja su bila izložena višim razinama vitamina D u maternici, ukazuje nova studija.

Inače, visok krvni tlak u djetinjstvu povezan je s arterijskom hipertenzijom i srčanom bolesti u odrasloj dobi.

Sve je više dokaza da se rizik od kardiovaskularnih bolesti u velikoj mjeri programira u maternici, a sada vidimo da možda vitamin D na pozitivan način mijenja ovo programiranje, ističu znanstvenici.

Preeklampsija, koja može dovesti do moždanog udara i /ili zatajenja organa, glavni je uzrok bolesti i smrti trudnica, a povezana je i s većim rizikom od mrtvorođenosti i prijevremenog poroda. Javlja se u 2-8 posto trudnoća. Inače, povezana je s pretilošću majki.

Valja spomenuti da su neke prethodne studije povezale nedostatak vitamina D kod majki s većim rizikom od preeklampsije, te ukazale da niže razine vitamina D u odrasloj dobi ili čak u ranoj dobi, donose veći rizik od hipertenzije.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.