Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


uzrok akni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lori55

25.06.2012. 20:25

Poštovani,

imam 27 godina i od ranog puberteta imam nečistu i problematičnu kožu, no posljednjih nekoliko mjeseci stanje je doseglo vrhunac. Akne se nalaze najvećim dijelom na obrazima i crvene su, upaljene i bolne. Ostatak kože lica je isto nečist, ispunjen sitnim bijelim komedonima. Trenutno sam pod sljedećom terapijom: doksiciklin 1 x 100 mg, dercome clear suspenzija 2x dnevno, skinoren krema 1x, hidrantantna krema za dan, te neki losion za lice (radi se u ljekarni, 2x dnevno). Terapiju provodim uz nadzor dermatologa već 3 mjeseca, no stanje je gotovo nepromjenjivo. Na sljedećoj kontroli će većina terapije biti ukinuta, zbog ljetnih mjeseci i mogućeg štetnog utjecaja sunca u kombinaciji s lijekovima (sve je fotosenzibilno).

Imam blago cistične jajnike i relativno redovite cikluse, dok za ostale potencijalne uzroke nisam radila kontrole, odnosno nitko me nije uputio na njih. Bojim se da će se stanje ukidanjem terapije opet još više pogoršati, pa Vas molim za savjet, što dalje učiniti i koje pretrage biste preporučili?

Stres je posljednjih mjeseci pod kontrolom (za razliku od prošle godine koja je bila iznimno stresna), vodim relativno uredan život, pazim na prehranu. Prije 4 godine sam uzimala Yasmin kontracepciju (u trajanju od 2 godine), lice je tada bilo savršeno čisto, kao i još neko vrijeme nakon toga, ali su mi te tablete uzrokovale brojne druge nuspojave, a i zbog migrena ih baš ne bi smjela uzimati. Vjerujem da je teško na ovaj način davati preporuke, no bit ću zahvalna za bilo kakav savjet kako dalje nastaviti ovu borbu.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.06.2012. 23:50

Mogući razlog upornih akni kod Vas jesu policistični jajnici. Tome u prilog govori da su promjene bile nestale kada ste uzimali oralnu kontracepciju. Možda bi bilo dobro da pokušate s nekim drugim kontracepcijskim tabletama (naravno u suradnji s ginekologom). Istina je da neke od lijekova koje uzimate (npr.doksiciklin) nisu pogodne za korištenje uz izlaganje suncu, ali npr. Skinoren kremu možete koristi navečer.

lori55

28.06.2012. 20:00

Postovani doktore,
Hvala na odgovoru. Molim Vas za komentar kakva iskustva imate u lijecenju akni Sumamedom. Naime, bila sam danas na ciscenju lica kod privatne dermatologinje koja se ne slaze sa mojom trenutnom terapijom koju mi je propisala lijecnica u bolnici. Kaze da doksiciklin ne djeluje na akne vec bi trebala koristiti sumamed a na jesen zapoceti s terapijom roacutanom jer imam duboke upale i milije. Kontepcijske pilule bi takodjer bile samo privremeno rjesenje obzirom da bi se stanje vratilo nakon zavrsetka terapije. je li pametno poceti s uzimanjem sumameda kroz 6 tjedana?

Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.06.2012. 00:25

Doksiciklin je standardna terapija, općenito prihvaćena. I azitromicin (Sumamed) je legitimna opcija. Slažem se da bi izotretinoin (Roaccutane) bila najbolja opcija. Ali ona obavezno uključuje primjenu oralnih kontraceptiva.