Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1365

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Zatvoreni komedoni ili gljivicne akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Merytin

12.09.2019. 21:30

Postovani,
imam 26 godina i jos uvijek se borim s aknama. Prosla sam sve standarne terapije nasih dermatologa, od hormona mi je bio mrvicu povisen testosteron, 3 godine sam pila pilule i stanje je bilo "na periode".
2017. godine sam otkrila Duac gel kojeg sam primjenjivala navecer, ujutro Cerave hidratantnu kremu i stanje se popravilo sve do nedavno.
Akne su se ponovno vratile, ali ovaj put i dosta sitnih, malih, zatvorenih komedona po obrazima, koje prije nisam imala. Ponovno koristim Duac gel, tek 2 i pol tjedna, stanje se malo smirilo, ali te sitne su ostale potpuno iste. Mislim da su to "fungal acne" (Malassezia (Pityrosporum) Folliculitis), ali nisam sigurna. U slucaju da imam i bakterijske i gljivicne akne, da li smijem koristiti Oronazol sampon s 20 mg/g ketokonazolom na lice po 5 min u kombinaciji s Duac gelom?

David66

31.10.2019. 21:35

Pozz.
Imam zatvorene komedone na licu vec godinu dana.
Smanji mi se na par dana i opet mi pocinje se to napuhavat i oticat.
Koristim dercome clear i kao sto rekoh par dana je okej i nakon toga mi se to podrucje napuni sebumom .
Moze neki vasi savjeti. Falaaa

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 13:50

Poštovani, terapija izbora za komedone je adapalen gel ili krema (Sona), azelaična kiselina (Skinoren krema) ili fiksna kombinacija adapalena i benzoil peroksida (Epiduo gel).
Uz lokalnu terapiju postoje i dermokozmetički preparati (npr. Triacneal expert i sl.), a pomaže i čišćenje lica kod medicinskog kozmetičara. Ali, prvi korak je pregled dermatologa te nastavak preporučene terapije i postupaka.